Pasta Carbonara
Bahan-bahan:
300 gm fettucine / conchiglie
45 gm mentega
2 ulas bawang putih, dicincang
1 helai daun bay
¾ cawan keju parmesan, disagat
150 ml heavy cream
30 ml susu segar
100 gm udang, dibuang kulit
100 gm sotong, dipotong gelang
4 biji cendawan butang, dihiris
Secukup rasa garam dan lada sulah
20 gm daun parsli – hiasan (digaul bersama pasta)
Cara penyediaan:
1. Didihkan air dan masukkan sedikit garam.
2. Setelah mendidih, masukkan pasta dan rebus sehingga al-dente. Angkat pasta dan masukkan dalam bekas berisi ais. Toskan dan gaul dengan sedikit olive oil.
3. Dalam masa yang sama, hasilkan stok (air rebusan) daripada kulit udang dan kepala sotong.
4. Panaskan mentega di dalam periuk dan sauté bawang putih dan daun bay.
5. Masukkan susu segar, heavy cream dan keju ke dalam periuk. Kacau sehingga pekat dan sebati.
6. Kecilkan api dan reneh selama 5-10 minit sebelum dimasukkan udang, sotong dan cendawan. Sesuaikan rasa dan kepekatan dengan menambah stok yang telah dihasilkan.
Lagsane
Bahan-bahan:
60 gm keju Ricotta
10 gm keju Parmesan
1 biji telur
Secukup rasa garam dan lada sulah
1 kotak kepingan pasta Lasagna
400 gm sos Bolognaise (lihat di bawah)
60 gm keju Mozarella, disagat
10 gm keju Parmesan (untuk lapisan paling atas)
Cara Penyediaan:
1. Didihkan air dan masukkan sedikit garam.
2. Setelah mendidih, masukkan kepingan pasta dan rebus sehingga al-dente. Angkat pasta dan bilas di dalam bekas berisi ais. Angkat dan toskan.
3. Campurkan kesemua keju ricotta, parmesan dan telur. Perasakan dengan garam dan lada sulah.
4. Letakkan lapisan pertama kepingan pasta ke dalam loyang yang telah di glis minyak. Kemudian, lapis dengan sos Bolognaise untuk lapisan kedua. Letakkan kepingan pasta lagi untuk lapisan ketiga dan tuang campuran keju ricotta sebagai lapisan keempat.
5. Ulang langkah di atas sehingga semua bahan-bahan habis digunakan. Pastikan lapisan atas sekali adalah lapisan campuran keju ricotta. Taburkan keju mozzarella dan parmesan di bahagian atasnya.
6. Bakar pada suhu 180-190ºC selama 45 minit. Tutup loyang menggunakan aluminium foil untuk mengelakkan bahagian atas daripada kering. Tetapi buka foil tersebut pada 15 minit terakhir untuk memerangkan lapisan atas lasagne.
Sos Bolognise
Bahan-bahan:
25 gm mentega
6 ulas bawang putih, dicincang

20 gm lobak merah, dadu mirepoix
20 gm seleri, dicincang
1 helai daun bay
200 gm daging lembu cincang
2 biji tomato concasse
2 tbsp tomato puri
½ tbsp oregano
Secukup rasa garam dan lada sulah
Cara penyediaan:
1. Panaskan mentega di dalam periuk dan sauté bawang putih, daun bay dan mirepoix sehingga perang.
2. Masukkan daging dan masak sehingga daging mulai perang.
3. Masukkan tomato concasse, tomato puri sehingga tomato hancur. Kecilkan api dan reneh selama 10 minit sebelum dimasukkan oregano. Sesuaikan rasa.
No comments:
Post a Comment