Bahan-bahan yang diperlukan :
Roasted beef roulade
2pcs sirloin beef-thinly slice
2tbsp Worcestershire
1tsp oregano
1tsp thyme
1 stalk celery
2nos garlic
1nos onion Holland
50gm mozzarella cheese
Garam dan paprika secukup rasa
Shallot sauce
2 nos chopped shallots
1pcs bay leaf
Secubit cracked peppercorn
2tsp demiglace powder
Air
Garam dan serbuk lada putih secukup rasa
Rice Pilaf
150 g Basmathi Rice
10g Butter
25g Chopped onion
1 pcs Basil leaf
30g Chopped Parsley
100ml Chicken stock
Air
Garam dan ground black pepper
Chef selected vegetables
3-5 stalks asparagus
1 tangkai saiz medium cauliflower
3-5 nos cherry tomato
Cara Penyediaan :
Roasted beef roulade
1. Daging mestilah diketuk dengan menggunakan ‘tenderizer’.
2. Sapukan sos Worcestershire ke atas daging. Perasakan dengan lada sulah dan garam. Perap selama 20-30minit.
3. Potong ‘selery’ secara ‘julienne’ dan susun atas daging. ‘Garlic’ dan ‘onion’ yang telah dicincang halus juga hendaklah ditabur atas daging bersama ‘mozarella cheese’.
4. Kemudian, gulung daging bersama isinya dengan kemas dan ikat dengan ‘kitchen twine’ menggunakan kaedah ‘trussing’.
Shallot Sauce
1. Panaskan ‘olive oil’. ‘Saute shallots’ yang telah dicincang halus bersama bay leaf dan peppercorn sehingga naik bau.
2. Masukkan demiglaze. Masak sehingga pekat dan perasakan dengan salt dan pepper.
Rice Pilaf
1. Basuh beras hingga bersih dan toskan.
2. Saute bawang besar dalam periuk. Masukkan beras, garam dan lada sulah. Masak 3 minit dengan api perlahan.
3. Saute beras.
4. Masukkan stok ayam dan juga daun basil dan parsli. Kacau beras dan biarkan mendidih.
5. Angkat dan masukkan dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 180 °C selama 15-20 minit.
Chef selected vegetables
1. Potong ¼ bahagian bawah asparagus. Cauliflower dipotong floret.
2. ‘Blanch’ sayur-sayur di atas. Kemudian, sauté sehingga cukup masak.
3. Perasakan dengan garam/ lada sulah.
No comments:
Post a Comment