Sos Espagnole
Bahan-bahan:
500ml Stok perang
25g Marjerin/mentega Brown roux
25g Tepung gandum
20g Tomato puri
50g Bawang besar
25g Lobak merah Mirepoix
25g Seleri
Sachet
Garam
Cara-cara:
1. Cairkan lemak dalam periuk di atas api yang perlahan.
2. Tambahkan tepung dan kacau sehingga menjadi brown roux. Sejukkan brown roux dan
masukkan tomato puri, kacau sehingga sebati.
3. Panaskan stok, di atas api perlahan.Masukkan stok ke dalam brown roux dan kacau sehinga mendidih. Masukkan sachet.
4. Tumis mirepoix sehingga perang, angkat dan tuskan minyaknya.
5. Masukkan ke dalam sos dan rendidihkan selama 1-2 jam. Buangkan kekotoran jika perlu.
6. Angkat dan tapis menggunakan kain maslin.
Langkah ke enam tidak dipraktikkan dalam amali pada kali ini. Sos ini sesuai dihidangkan bersama daging panggang ataupun ikan panggang.
Sos Tomato
Bahan-bahan:
375ml Stok perang
10g Marjerin/mentega Brown roux
10g Tepung gandum
125g Tomato puri
1 ulas Bawang putih
100g Bawang besar
50g Lobak merah Mirepoix
50g Seleri
1 helai Daun bay
0.5g Thyme
Garam
Lada sulah
Cara-cara:
1. Cairkan lemak dalam periuk di atas api yang perlahan.
2. Tambahkan tepung dan kacau sehingga menjadi brown roux. Sejukkan brown roux.
3. Cairkan mentega di dalam periuk di atas api dan masukkan mirepoix, tomato puri, dan bawang putih. Tumis sehingga keperangan.
4. Masukkan stok ke dalam periuk brown roux sedikit demi sedikit dan kacau sehinga mendidih.
5. Renehkan selama satu jam, sesuaikan rasa dan sejukkan.
6. Angkat dan tapis menggunakan kain maslin.
Sos tomato pada kali ini ditambah dengan serbuk lada hitam untuk menaikkan rasa pedasnya.
No comments:
Post a Comment