Stok Ikan
Pada minggu ini admin telah diberikan tugasan untuk memasak stok ikan, maka kenalah ada resepinya. Bahan-bahan untuk resepi ini sangat mudah dan cara-cara memasaknya pun senang, apa kata anda cuba memasaknya dirumah. Senang sangat, dan baik untuk pengetahuan tambahan.
Bahan-bahan:
1kg tulang ikan
2 L air
60gm bawang besar
30 gm cendawan mirepoix
30 gm seleri
2tbsp jus limau
Sachet:
1 helai bay leaf
1tsp thyme
1tsp lada putih
4-6 batang pasli.
2 bunga cengkih
Cara penyediaan:
- Bersihkan ikan. Kemudian, tulang dipotong kasar dan dimasukkan ke dalam periuk yang berisi 2 liter air.
- Panaskan mentega, saute mirepoix. Kemudian masukkan ke dalam periuk yang telah berisi tulang dan sauté lagi 3-5 minit..
- Masukkan jus limau dan sachet. Sacket disediakan denganmembungkus kesemua bahan-bahan kedalam kain maslin dan diikat dengan tali. Masak hingga mendidih. Keluarkan buih dan keladak. Proses ini dinamakan SKIM THE SCUM . Biar mereneh selama 30-45 minit.
- Tapis stok ikan menggunakan kain maslin.
No comments:
Post a Comment