24 May 2013

Hinava Makanan Tradisional Sabah


Hinava yang di hidangkan dalam "siud" 
Baiklah, kali ini admin akan mengetengahkan satu masakan yang mungkin boleh dikategorikan dalam kategori Oriental Cuisine kerana Sabah merupakan salah satu negari Asia, kaedahnya yang mudah menyebabkan ianya senang disediakan oleh sesiapa saja. Tapi pastikan bukan anak-naka kecil yang lakukannya ya, nanti cedera pulak nanti sebab walaupun ianya tidak melibatkan api, tapi ianya melibatkan air panas. Selamat mencuba, dan post-postlah gambar Hinava anda tu disini ya...
 
Bahan-bahan ( 10 - 15 Orang )
Ikan Tenggiri ( Sederhana)
6 Ulas Bawang Merah (dihiris)
2 Ulas Bawang Putih (dihiris)
3-4 Biji Limau Kapas (Ambil jusnya)
Sedikit garam, serbuk perasa, Halia

Cara-cara
  1. Ikan Tenggiri dibersihkan terlebih dahulu, kemudian dicincang hingga lumat
  2. Tuangkan sedikit air panas ke atas isi ikan tersebut selama 1 minit dan toskan.
  3. Semua bahan yang telah dihiris halus tadi digaulkan bersama dengan isi ikan.
  4. Kemudian dicampur dengan jus limau kapas.
  5. Selamat mencuba masakan dari Negeri Di Bawah Bayu ( Sabah )
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...