18 May 2013

Sesuatu Tentang Dessert


Cupcake termahal di dunia bernilai 10 juta


Pengenalan Dessert

Desert atau pencuci mulut adalah makanan sampingan yang dihidang selepas makan utama.
Boleh diertikan sebagai makanan pencuci mulut. Desert dibahagikan kepada tiga jenis iaitu

(i) panas;

(ii) sejuk;

(iii) dingin beku.

Desert dihidangkan selepas makan tengah hari atau malam untuk melengkapkan atau menyeimbangkan hidangan.

  • Desert juga akan memberi pelbagai warna pada hidangan dan menghilangkan rasa muak.
  • Desert hendaklah seimbang ataupun lengkap dengan hidangan-hidangan lain.
  • Sekiranya hidangan lain sudah berlemak, perlu dipertimbangkan hidangan desert yang kurang berlemak.

Jenis-jenis Dessert

Desert panas

Desert panas hendaklah segera dihidang sebaik sahaja dessert tersebut disediakan supaya rasa dan rupanya tidak terjejas.
Contoh desert panas yang akan terjejas apabila dibiarkan terlalu lama di meja hidangan ialah souffle akan jatuh, pisang goreng akan hilang kerangupannya dan pankek (crepe) akan menyerap sos.

Desert Sejuk
Desert sejuk terdiri dari kastard, jeli, puding, tat, kek dan mousse. Desert ini dihidang dalam acuan kecil dan dihias dengan buahbuahan,coklat, kekacang, krim atau sos.

Desert Dingin Beku
  • Desert dingin beku sangat pupolar dan disukai ramai.
  • Desert ini menambah variasi kepada hidangan dan sangat sesuai dihidang pada cuaca panas terutama selepas makan tengah hari.
  • Aiskrim, sundae adalah sherbet contoh desert dingin beku.

Chocolate Souffle
Souffle
  • Sejenis desert panas mempunyai campuran lemak dan tepungnya di masak sebelum memasukkan susu, kuning telur dan diikuti putih telur yang telah dienjut sehingga kembang.
  • Souffle boleh dibakar atau dikukus dan dihidangkan dgn sos yg sesuai.
  • Variasi souffle mengikut bahan perisa dan sos;-
a. Chocolate souffle – sos coklat/ kastard
b. Lemon/ orange souffle – sos oren/ lemon
c. Coffee souffle – sos vanila

Perkara penting semasa menyediakan Souffle1. Semua bahan dan alat memasak mestilah siap sedia sebelum memulakan kerja.
2. Gris bekas souffle dengan lemak cair
3. Adunan campuran lemak, tepung dan susu hendaklah sejuk sebelum memasukkan kuning telur
4. Putih telur hendaklah dienjut sehingga betul-betul kembang sebelum memasukkannya dengan perlahan dalam adunan tersebut.

Creepe
Crepe

  • Pankek biasanya dihidangkan dengan sos atau digulung dengan inti.
  • Ia dibuat dengan bater cair yang mengandungi gandum, telur, air dan susu.
  • Mentega dimasukkan untuk menambahkan rasa dan lemak.
  • Kuali leper atau kuali kalis lekat digunakan untuk memasak crepe.
  • Variasi:
a. Crepe au citron (Pankek with Lemon)
b. Crepe ala confiture (Pancake with Jam)
c. Crepe Normande (Pancake with Apple)
d. Crepe with Orange Sauce

Ice cream Comel
Ice Cream

  • Dibuat dengan menggunakan alat/mesin khas (ice cream maker)
  • Ia boleh juga dibuat dengan menggunakan peti dingin beku (freezer)
  • Bahan utama ialah gula, krim, susu dan kuning telur.
  • Secara komersial aiskrim dibuat dengan mesin khas.
  • Prinsip:
1. Gula yang berlebihan menghalang adunan aiskrim daripada membeku dengan baik dan jika kekurangan gula, tekstur aiskrim menjadi kasar.
2. Pastikan udara diperangkap semasa proses memutar dan mengacau adunan ais krim untuk dapatkan konsistensi yang baik.
3. Peti ais hendaklah dilaraskan suhu ke tahap paling.

Fruits Tart
Fruits tart

  • Tart buah-buahan dibuat dengan pastri rapuh atau pastri manis yang dibubuh inti, dihias dengan buah-buahan dan diglis utk mengilatkannya.
  • Persediaan bahan:
1. Pastri
Pastri rapuh/ pastri manis
2. Inti - kastard atau krim
3. Buah-buahan - buahan dalam tin dan buahan segar yang lembut.
4. Glis - jus buahan/ sirap yang dicampur sedikit tepung jagung dan dimasak hingga berkilat dan pekat. Sedikit jem berwarna merah dimasak dengan sedikit.

Pavlova, Maggo Mousse dan Apple Pie



PAVLOVA (Cold) 

Pavlova
Bahan 

2 biji putih telur 

100g gula kastor 

1 tsp tepung jagung 

1 tsp esen vanila 

1 tsp cuka masakan 

100 ml krim putar 

50g strawberi 

50g kiwi 

50g mangga 

½ tsp garam 


Cara penyediaan

1. Panaskan oven ke suhu 150°C. Alaskan dulang pembakar dengan kertas minyak.

2. Putarkan putih telur dan garam sehingga gebu. Tambahkan gula sedikit demi sedikit ke dalam adunan. Putar laju selama 3 minit atau sehingga adunan menjadi gebu berkilat.

3. Tambahkan tepung jagung, cuka masakan dan esen vanila. Putar sehingga kental. (meringue)

4. Gunakan spatula untuk mengaup meringue dan masukkan ke dalam dulang pembakar.

5. Bakar selama 1 jam pada suhu 120 °C. Pavloava seharusnya berasa kering rapuh apabila disentuh. Tutup api oven dan biarkan sejuk di dalam oven.

6. Putar whipped cream sehingga kental. Letakkan atas pavlova dan hias dengan buah-buahan.




MANGO MOUSSE (Cold)
Manggo Mousse
Bahan 

1 biji mangga (dicencang halus) 

½ biji lemon (diambil jus) 

1tsp gelatin 

½ cwn gula aising (diayak) 

1 tbsp gelatin 

¼ cup hot water 

300g krim putar 

Air 

Cara penyediaan
1. Kisar mangga bersama jus lemon dan aising sugar.

2. Larutkan gelatin dalam air panas. Tuangkan ke dalam kisaran mangga dan kacau sebati.

3. Masukkan whipped cream dan kacau sebati. Hidang dalam bekas yang sesuai. 





APPLE PIE (Hot)
Pelbagai jenis Pie Epal


Bahan kulit pai 

250g tepung serbaguna 

100g mentega 

75g gula aising 

1 biji telur 

Cara Penyediaan Doh

1. Gaulkan tepung, mentega, gula dan uli sehingga adunan menjadi seperti berderai.

2. Kemudian masukkan telur dan gaul sehingga ia menjadi doh yang lembut.


Bahan inti pai 

2 biji epal 

100g gula perang 

1tbsp gula kastor 

50g kismis 

½ inci kulit kayu manis 

½ tbsp tepung jagung 

50 ml air 

Cara penyediaan inti pai

1. Potong dadu epal dan masak bersama gula perang dan gula kastor.

2. Setelah gula larut, masukkan kulit kayu manis dan gaul sehingga naik bau.

3. Apabila epal hampir empuk, masukkan tepung jagung yang dicampur air agar inti menjadi sedikit pekat.

4. Biarkan sejuk setelah inti masak.


Cara penyediaan Pai

1. Giling atau rolkan adunan doh tadi sehingga rata dan sama tebal.

2. Letakkan inti yang telah dimasak tadi ke atas doh yang telah digiling.

3. Lipat doh tersebut kepada dua bahagian dan potong bahagian doh yang berlebihan agar pai kelihatan cantik dan kemas.

4. Setelah siap, sapukan telur ke atas permukaan kulit pai. Bakar selama 30-40 minit dengan suhu 180 °C.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...