18 May 2013

Pavlova, Maggo Mousse dan Apple Pie



PAVLOVA (Cold) 

Pavlova
Bahan 

2 biji putih telur 

100g gula kastor 

1 tsp tepung jagung 

1 tsp esen vanila 

1 tsp cuka masakan 

100 ml krim putar 

50g strawberi 

50g kiwi 

50g mangga 

½ tsp garam 


Cara penyediaan

1. Panaskan oven ke suhu 150°C. Alaskan dulang pembakar dengan kertas minyak.

2. Putarkan putih telur dan garam sehingga gebu. Tambahkan gula sedikit demi sedikit ke dalam adunan. Putar laju selama 3 minit atau sehingga adunan menjadi gebu berkilat.

3. Tambahkan tepung jagung, cuka masakan dan esen vanila. Putar sehingga kental. (meringue)

4. Gunakan spatula untuk mengaup meringue dan masukkan ke dalam dulang pembakar.

5. Bakar selama 1 jam pada suhu 120 °C. Pavloava seharusnya berasa kering rapuh apabila disentuh. Tutup api oven dan biarkan sejuk di dalam oven.

6. Putar whipped cream sehingga kental. Letakkan atas pavlova dan hias dengan buah-buahan.




MANGO MOUSSE (Cold)
Manggo Mousse
Bahan 

1 biji mangga (dicencang halus) 

½ biji lemon (diambil jus) 

1tsp gelatin 

½ cwn gula aising (diayak) 

1 tbsp gelatin 

¼ cup hot water 

300g krim putar 

Air 

Cara penyediaan
1. Kisar mangga bersama jus lemon dan aising sugar.

2. Larutkan gelatin dalam air panas. Tuangkan ke dalam kisaran mangga dan kacau sebati.

3. Masukkan whipped cream dan kacau sebati. Hidang dalam bekas yang sesuai. 





APPLE PIE (Hot)
Pelbagai jenis Pie Epal


Bahan kulit pai 

250g tepung serbaguna 

100g mentega 

75g gula aising 

1 biji telur 

Cara Penyediaan Doh

1. Gaulkan tepung, mentega, gula dan uli sehingga adunan menjadi seperti berderai.

2. Kemudian masukkan telur dan gaul sehingga ia menjadi doh yang lembut.


Bahan inti pai 

2 biji epal 

100g gula perang 

1tbsp gula kastor 

50g kismis 

½ inci kulit kayu manis 

½ tbsp tepung jagung 

50 ml air 

Cara penyediaan inti pai

1. Potong dadu epal dan masak bersama gula perang dan gula kastor.

2. Setelah gula larut, masukkan kulit kayu manis dan gaul sehingga naik bau.

3. Apabila epal hampir empuk, masukkan tepung jagung yang dicampur air agar inti menjadi sedikit pekat.

4. Biarkan sejuk setelah inti masak.


Cara penyediaan Pai

1. Giling atau rolkan adunan doh tadi sehingga rata dan sama tebal.

2. Letakkan inti yang telah dimasak tadi ke atas doh yang telah digiling.

3. Lipat doh tersebut kepada dua bahagian dan potong bahagian doh yang berlebihan agar pai kelihatan cantik dan kemas.

4. Setelah siap, sapukan telur ke atas permukaan kulit pai. Bakar selama 30-40 minit dengan suhu 180 °C.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...