3 Mar 2013

Ada Apa Dengan Pisau??


Bila kita sebut tentang pisau, ramai yang takut mendengarnya, apatah lagi, pisau dikaitkan dengan aktiviti jenayah,dimana pisau selalu digunakan untuk menyamun orang. Tapi untuk post kali ini, admin tak mau kaitkan dengan kes jenayah, nanti ada pulak yang fobia dengan pisau ni. Silap haribulan tak berani pegang pisau selamanya. Kesian suami nanti isteri tak masak kerana fobia pisau. Jika dikaji, pisau sudah  wujud dalam kehidupan manusia sejak dahulu kala lagi, malah penduduk terawal bumi iaitu manusia zaman paleolitik di Malaysia yang bermula kira-kira 200,000 hingga 300,000 tahun dahulu sudah pandai menggunakan pisau sebagai alat pemotong. Cuma bezanya, pisau pada zaman tersebut diperbuat daripada serpihan batu. 

Walaupun pisau sudah lama wujud dalam kehidupan manusia, namun banyak yang tidak tahu bahawa pisau memainkan peranan yang penting dalam budaya masyarakat kuno beratur-ratus tahun yang lalu. Pada zaman kuno, pisau diletakkan dibawah katil ibu yang menunggu masa untuk bersalin kerana dipercayai dengan perbuatan sebegitu, si ibu tidak akan merasai kesakitan semasa melahirkan anaknnya. Malah pisau juga diletakkan di dalam palungan bayi kerana mereka percaya pisau mempunyai semangat yang dapat melindungi si anak daripada kejahatan. Pisau juga disertakan sekali dengan orang mati pada zaman dahulu kerana mereka percaya pisau boleh digunakan oleh roh si mati untuk melindungi dirinya di alam barzah. Manakala menurut kepercayaan lama di Greece, menyimpan pisau dibawah bantal semasa tidur boleh mengelakkan diri daripada bermimpi buruk. Dan pada awal tahun 1646, orang-orang Greece percaya jika pisau diletakkan bersebelahan dengan peranggu meja yang lain maka ianya menandakan perbuatan sihir.

Oklah mukadimahnya terlalu panjang pula, kembali ke tajuk asal, pisau ataupun "knife" dalam bahasa inggeris selalunya digunakan sebagai utensil yang wajip ada di dapur kerana tanpa pisau kita tidak boleh memulakan proses pemotongan dan sudah semestinya ianya menjadikan hari kita tidak indah di dapur kerana  mungkin terpaksa menggunakan serpihan batu seperti orang zaman paleolitik. Baiklah kita buat secara ringkas aja, memandangkan sudah panjang lebar admin mengarut.

Mula-mula harus kita ketahui beberapa jenis pisau yang ada di dapur
Dari atas : 1.serrated slicer 2. bonning knife 3. paring knife 4. dan 5. bird's beak atau tourner knife


okey kemudian kita ada chef knife dimana pisau inilah yang admin selalu guna dalam dapur, kerana ianya memang dikhaskan untuk kerja potong memotong ini. Payah wa cakap lu, ingat potong memotong ni tak punya teknik, silap besar kalau anda semua fikir macam tu , ni admin tunjuk gambar cara pegang pisau yang betul

 Nilah chef knife dengan nama-nama setiap bahagiannya.

Ni dia cara pegang yang betul

Tujuan utama memegang pisau dengan cara yang betul ialah untuk memudahkan proses pemotongan dan untuk keselamatan diri kita dan orang lain. Bukan itu saja masa memotong ubi kentang pun ada tekniknya  meh sini admin tunjukkan.
Ni dia, namanya "claws grip"

Sebagai penutup kata, kita harus sedar akan kepentingan pisau dan jika kita selidiki satu persatu tentang pisau, memang tak menang tangan nak taip. Ini sekadar pengetahuan secara umumnya. Disini admin ingin menegaskan pisau adalah kekuatan seseorang chef tanpa pisau siapalah chef tersebut, tanpa chef maka tidak wujudlah makanan yang sedap-sedap.

Cara Pemotongan Sayur Sayuran

Minggu ni amali memasak dah mula tapi sebelum memasak tu kenalah belajara potongan asas dulu kan, macam kata orang putih, "back to Basic". Perkara akan lebih mudah jika kita mempelajari yang asas dulu barulah mula memasak. Memandangkan pada semester ini kami akan mempelajari masakan barat, maka kami kenalah belajar memotong sayur ala barat. Rasanya tak susah sangat pun paling-paling yang susah pun nak buat tourne je. Untuk memudahkan kita semua, kesemua jenis potongan disenaraikan dalam jadual dan ada sedikit huraian berkaitan dengan setiap jenis potongan tersebut.

No.
Jenis Bahan
Cara Pemotongan Bahan

1.

Lobak merah

·         Batone
-    Potong sayur kepada 3 inci panjang.
-    Potong potongan  tadi menjadi kepingan setebal 1cm.
-     Potong kepingan itu kepada bentuk baton 1cm x 1cm.

·         Julienne ( memanjang )
-     Potongan sayur panjang 3inci, lebar 4mm x 4mm.
-      Hiris nipis menjadi kepingan nipis.
-     Bentuk seperti batang mancis.

·         Fine julienne
-  Daripada potongan julienne yang diperolehi, kita perlulah memotong sayur itu tadi dengan lebih nipis.
-    Lebar 2mm x 2mm.

·         Brunoise
-    Daripada potongan julienne yang diperolehi, kita haruslah membuat potongan kecil yang berbentuk dadu kecil.

·         Paysanne
-  Untuk menghasilkan potongan ini, biasanya kita akan memperolehinya daripada batone.
-  Kita hanya perlu menghiris batone  yang telah terhasil tadi dalam bentuk yang nipis berbentuk segi empat.

2.
Bawang besar
·         Chop onion
-   Ambil bawang yang telah siap dikupas kulitnya.
-   Kemudian belah bawang tersebut kepada 2 bahagian.
-   Daripada bawang yang telah dibelah dua itu tadi, kita perlulah memotongnya dari bahagian atas ke bawah terlebih dahulu.
-   Kemudian hiris daripada luar ke dalam untuk mendapatkan bentuk yang diinginkan.
-    Akhir sekali, kita potong bahagian itu tadi untuk membentuk chop onion yang diinginkan.

·         Slice onion
-   Ambil bawang yang telah siap dikupas kulitnya.
-   Kemudian belah bawang tersebut kepada 2 bahagian.
-   Daripada bawang yang telah dibelah dua itu tadi, kita perlulah memotongnya nipis-nipis untuk mendapatkan potongan yang diinginkan itu tadi.

·         Chop fine onion
-   Daripada chop onion yang kita perolehi, kita perlulah mencincangnya supaya menjadi lebih kecil.


3.
Bawang putih
·         Chop garlic
-   Ambil bawang putih yang telah siap dikupas.
-   kemudian lakukan proses yang sama yang telah dilakukan kepada bawang merah di atas.

4.
Salad @ kubis
·         Chiffonade
-   Sayur-sayuran yang berdaun seperti salad dan kobis yang dimayang halus memanjang.

5.
Bunga kubis
·         Floret
-     Potongan ini digunakan untuk sayur-sayur yang berbentuk seperti bunga.
-      Sebagai contoh bunga kubis dan brokoli.
-      Kita hanya perlu memotongnya mengikut bentuknya sahaja supaya kelihatan lebih kecil.
-   Untuk menjadikannya lebih kemas dan cantik, kita bolehlah menajamkan bahagian bawah floret itu tadi.



mula-mula kenalah kupas kulit kan

Macedoinea
Brunoise
Batonne


Julienne di Blanching

Saute

Tourne


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...