FRENCH ONION SOUP
Bahan-bahan:
10 gm mentega
200 gm bawang besar, dihiris nipis.
500ml stok lembu
Garam
Lada sulah
½ batang French loaf
70 gm keju cheddar
1. Panaskan mentega di dalam pot menggunakan api sederhana. Masukkan bawang dan masak
sehingga bewarna keperangan. (bawang hendaklah dimasak sempurna sehingga bewarna perang
yang sekata. Gunakan api yang perlahan. Masak selama 30 minit.)
2. Masukkan stok dan renehkan sehingga mendidih selama 20 minit.
3. Sesuaikan rasa.
4. Potong roti 1cm- 2cm tebal. Bakar roti bersama keju. Letakkan di atas sup. Hidangkan.
2. Masukkan stok dan renehkan sehingga mendidih selama 20 minit.
3. Sesuaikan rasa.
4. Potong roti 1cm- 2cm tebal. Bakar roti bersama keju. Letakkan di atas sup. Hidangkan.
CHICKEN BOXING
Bahan-bahan :
6 keping kepak ayam
Secukup rasa garam dan lada sulah
1 cawan tepung
1 cawan serbuk roti
2 biji telur, dipukul
3 keping lettuce (hiasan)
Cara penyediaan :
1. Potong kepak ayam dan jadikan bentuk yang dikehendaki (boxing).
2. Perap dengan garam dan lada sulah untuk seketika.
3. Lakukan SBP (standard breading procedure) dan goreng dalam minyak yang panas.
GARLIC BREAD
Bahan-bahan
French bun
Mentega
Daun pasli
Bawang
Cara penyediaan :
1. Cincang bawang putih, daun pasli halus-halus, kemudian gaulkan dengan mentega
2. Panaskan ketuhar untuk membakar roti tadi dengan suhu 120 darjah celsius.
3. Potong french bun tadi setebal 1 inci secara menyerong, kemudian sapukan dengan mentega
yang sudah dicampurkan dengan bawang putih dan daun pasli tadi.
4. Kemudian bakar roti tersebut sehingga warna keperangan.