22 Mar 2013

french onion soup , chicken boxing & garlic bread

FRENCH ONION SOUP

Bahan-bahan: 

10 gm mentega 

200 gm bawang besar, dihiris nipis. 

500ml stok lembu 

Garam 

Lada sulah 

½ batang French loaf 

70 gm keju cheddar 

Cara penyediaan: 

1. Panaskan mentega di dalam pot menggunakan api sederhana. Masukkan bawang dan masak 

sehingga bewarna keperangan. (bawang hendaklah dimasak sempurna sehingga bewarna perang

 yang sekata. Gunakan api yang perlahan. Masak selama 30 minit.)

2. Masukkan stok dan renehkan sehingga mendidih selama 20 minit.

3. Sesuaikan rasa.

4. Potong roti 1cm- 2cm tebal. Bakar roti bersama keju. Letakkan di atas sup. Hidangkan.




CHICKEN BOXING 
 
Bahan-bahan : 

6 keping kepak ayam 

Secukup rasa garam dan lada sulah 

1 cawan tepung 

1 cawan serbuk roti 

2 biji telur, dipukul 

3 keping lettuce (hiasan) 


Cara penyediaan :

1. Potong kepak ayam dan jadikan bentuk yang dikehendaki (boxing).

2. Perap dengan garam dan lada sulah untuk seketika.

3. Lakukan SBP (standard breading procedure) dan goreng dalam minyak yang panas.




GARLIC BREAD
Bahan-bahan

French bun

Mentega

Daun pasli

Bawang

Cara penyediaan :

1. Cincang bawang putih, daun pasli halus-halus, kemudian gaulkan dengan mentega

2. Panaskan ketuhar untuk membakar roti tadi dengan suhu 120 darjah celsius.

3. Potong french bun tadi setebal 1 inci secara menyerong, kemudian sapukan dengan mentega 

yang sudah dicampurkan dengan bawang putih dan daun pasli tadi.

4. Kemudian bakar roti tersebut sehingga warna keperangan.

Consommé




Bahan-bahan: 

Daging lembu – dikisar 100 g 

Putih telur 1-2 biji 

Stok putih atau perang – disejukkan 500 ml 

Campuran lik, celery, lobak merah dan 100 g 

bawang besar, dipotong mirepoix 

Pes tomato 25 g 

Sachet 1 bunjut 

Onion brule ½ biji 


Cara-cara: 

1. Campurkan daging, putih telur, bahan mirepoix, tomato dan 250 ml stok. Biarkan selama ½ jam. 

Adunan ini dipanggil clear meat. 

2. Campurkan baki stok dengan clear meat, sachet dan onion brule. 

3. Rebus hingga mendidih sambil dikacau sehingga telur berkumpul. 

4. Kecilkan api dan biarkan stok merenih perlahan selama 1 – 1½ jam. 

5. Tapis stok tersebut. 

6. Keluarkan baki lemak dengan menggunakan kain maslin dan paper towel. 

7. Sesuaikan rasanya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...