22 Mar 2013

Consommé




Bahan-bahan: 

Daging lembu – dikisar 100 g 

Putih telur 1-2 biji 

Stok putih atau perang – disejukkan 500 ml 

Campuran lik, celery, lobak merah dan 100 g 

bawang besar, dipotong mirepoix 

Pes tomato 25 g 

Sachet 1 bunjut 

Onion brule ½ biji 


Cara-cara: 

1. Campurkan daging, putih telur, bahan mirepoix, tomato dan 250 ml stok. Biarkan selama ½ jam. 

Adunan ini dipanggil clear meat. 

2. Campurkan baki stok dengan clear meat, sachet dan onion brule. 

3. Rebus hingga mendidih sambil dikacau sehingga telur berkumpul. 

4. Kecilkan api dan biarkan stok merenih perlahan selama 1 – 1½ jam. 

5. Tapis stok tersebut. 

6. Keluarkan baki lemak dengan menggunakan kain maslin dan paper towel. 

7. Sesuaikan rasanya.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...