28 Apr 2013

Pan-fried Sea Bass served with Butter Sauce accompanied with Lyonnaise Potato and Chef Selected Vegetables



Panfried sea bass 


1 sea bass (medium) 

to taste salt and pepper 

to taste paprika 

5 gm parsley (chopped) 

20 ml olive oil 

CARA PENYEDIAAN: 

Pan-fried Seabass 

1. Sea bass hendaklah di ‘fillet’. Hiris sedikit sea bass. 

2. Perapkan dengan salt, pepper, paprika dan sedikit olive oil selama 20 minit. Kemudian goreng tohor. 


Lyonnaise potato 

200 gm potatoes 

1 medium onions 

2 tbsp olive oil 

to taste salt and pepper 

Few springs of parsley (garnish only) 


CARA PENYEDIAAN 

Lyonnaise potato 

1. Rebus kentang, buang kulitnya dan hiris (slice ½ cm). 

2. Panaskan minyak, sauté bawang (mayang) hingga layu dan masukkan kentang. 

3. Perasakan dengan salt dan pepper dan tabur parsley sebagai hiasan.




Butter sauce 

½ cups butter 

2 tbsp lemon juice 

½ tsp garlic powder 


CARA PENYEDIAAN

Butter sauce 

1. Cairkan butter. Masukkan garlic powder dan lemon juice. 

2. Sesuaikan rasa dan kepekatan (dengan white roux). 


Chef selected vegetables 

1 bunch small Broccoli 

1 medium Carrot 

1 bunch small Cauliflower 


CARA PENYEDIAAN

Chef selected vegetables 

1. Broccoli dan cauliflower dipotong floret. Carrot dipotong batonnet. 

2. Blanch dan sauté. Perasakan. 




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...