21 Apr 2013

Spicy Roasted Chicken served with Two Combination of Sauce accompanied with Mashed Potato and Chef Selected Vegetables




Spicy Roasted Chicken 

· Chicken whole leg 1 pcs 

· Olive oil 30ml 

· Paprika 10 g 

· Oregano 5 g 

· Lada benggala 2 nos 

· Thyme 5 g 

· Lada sulah dan garam secukup rasa


Cara-cara
1. Panaskan oven kepada 200 C.

2. Perapkan ayam ke dalam mangkuk dengan thyme,oregano, olive oil dan paprika selama 30minit.

3. Letakkan ayam di dalam dulang pemanggang, bakar selama 45 minit atau sehingga ia benar benar masak. 


Mushroom Black Pepper (Two combination)

· Bawang (Holland) (Cincang halus) 200 g 

· Bawang putih (cincang halus) 10 g 

· Butter 3 tbsp 

· Demi glaze 5 tbsp 

· Cendawan butang 250 g 

· Ground black pepper 50g 

· Garam dan lada sulah secukup rasa
Cara -cara 
1. Panaskan butter. Kemudian sauté onion dan garlic dan masukkan bay leaf serta mushroom yang telah dihiris nipis (slice). 

2. Setelah naik bau, masukkan demiglaze dan lada hitam hancur. Kacau sehingga pekat dan perasakan


Mashed Potato

· Kentang 4 biji

· Susu 1 cawan

· Butter 40 g

· Freshly grated nutmeg 1 tsp

· Garam dan lada sulah secukup rasa

Cara-cara
1. Kupaskan kulit kentang. Rendamkan dalam air setelah dipotong dua.

2. Rebus kentang di dalam air bercampur garam sehingga empuk. Toskan.

3. Lenyekkan kentang dengan menggunakan pelenyek kentang.

4. Tambahkan butter dan susu yang telah disuamkan ke dalam kentang. Lenyek hingga sebati.

5. Perasakan dengan garam dan lada sulah.





Chef Selected vegetables 

· Tomato cherry 50 g

· Broccoli 50g 

· Asparagus 50 g

· Garam dan lada sulah secukup rasa

· Mayonis 100 gm 


Cara-cara
1. Saute atau blanching sayur sehingga agak masak.

2. Perisakan dengan garam dan lada sulah jika perlu.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...