Shitake Canape
BAHAN-BAHAN:
20gm cendawan shitake
3 keping roti putih
3 kepingan isi ayam Turki | dihiris kecil
5 biji tomato ceri | dihiris
200g Tuna (di dalam tin)
Daun salad secukupnya
Mayonis secukupnya
Cara-cara
1. Roti putih dipotong saiz kecil dan dipelbagaikan jenis potongan supaya kelihatan menarik. Asingkan.
2. Kemudian hancurkan isi ikan tuna dengan sudu di atas roti putih yang dilapikkan dengan daun salad. Sapukan pula mayonis secukupnya di atas inti.
3. Setelah itu susunkan kepingan isi ayam Turki dan tomato ceri.
4. Akhir sekali, letakkan roti berinti tadi di atas cendawan shitake yang telah direbus.
5. Sedia untuk dimakan.
Deviled Egg
Bahan-bahan
3 biji telur
50 ml mayonaise
30g yellow mustard
Garam
50g lada/cili benggala warna merah hijau
50g bawang
Cara - cara
1. Rebus telur . Kalau mahukan tektur telur tersebut lebih menarik, semasa merebus telur itu bolehlah ditambahkan sedikit garam dan cuka.
2. Setelah telur tadi masak, telur tersebut dipotong kepada dua bahagian. Ambil telur kuning dan satukan dalam satu bekas.
3. Hancurkan telur kuning tersebut. Campur sekali dengan bahan-bahan lain seperti yang dinyatakan.
4. Sesuaikan rasa masakan anda
WALDORF SALAD
Bahan-bahan
50 ml Chantilly Dressing
250 gm epal merah rangup
65 gm seleri, dipotong dadu kecil
15 gm walnut, dicincang kasar
2 daun salad sebagai alas hiasan (lettuce)
10 gm walnut cincang (hiasan)
1. Sediakan dressing dan simpan di dalam peti sejuk.
2. Potong epal kepada 1 cm tanpa membuang kulitnya.
3. Masukkan ke dalam dressing untuk mengelakkan lebam.
4. Masukkan seleri dan walnut. Gaul sekata.
5. Susun lettuce di atas pinggan.
6. Letakkan kira-kira 125-175 gm salad di atas nya dengan menggunakan scoop.
7. Taburkan walnut yang dicincang halus sebagai hiasan.
8. Simpan di tempat sejuk sehingga masa menghidang.
No comments:
Post a Comment