8 Mar 2013

Resepi American Breakfast - Pancake


Pancake 
Bahan kering 
200g tepung 
20g gula 
10ml sebuk penaik 
½ tsp minyak 

Bahan basah 
1 ½ biji telur 
330ml susu 
42g minyak masak 

Cara penyediaan: 
  1. Campurkan semua bahan kering dan diayak. 
  2. Kemudian campurkan pula bahan-bahan cair seperti telur yang telah dipukul bersama sus dan minyak. 
  3. Satukan bahan basah ke dalam bahan kering dan gaul sehingga sebati. 
  4. Panaskan kuali dan cairkan mentega bagi mengelakkan pancake daripada melekat. 
  5. Tuangkan penkek di tengah-tengah kuali dengan menggunakan ladle. 
  6. Masak penkek sehingga keperang-perangan. 
  7. Hidangkan bersama madu, mentega atau jem. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...