15 Apr 2013

Jenis-jenis Pasta

Baiklah hari ini admin akan membincangkan secara ringkas tentang jenis-jenis pasta yang pernah admin lihat sama ada di kedai ataupun melalui internet. Admin pasti ramai yang sudah mengenali beberapa jenis pasta inikan? Mungkin juga ada yang selalu menjadikannya makanan harian di rumah? Ok mari kita lihat jenis-jenis pasta...


Angel Hair 
Teksturnya halus dan lembut. 
Waktu memasak: 3-5 minit. 




Farfalle ( sayap kupu-kupu) 
Dalam bahasa Itali, farfalle sendiri bererti kupu-kupu. 
Waktu memasak: 10-12 minit.




Fettuccine 
Spagetti yang terbuat dari telur ini biasanya memiliki lebar ¼ inci. Nama fettuccine sendiri bererti 'pita kecil'. 
Waktu memasak: 10-12 minit.





Fusilli atau Rotini 
Biasanya pasta dengan ciri khas bentuk seperti small coil (fusilli) atau spiral (rotini) dalam ukuran 1½ inci. 
Waktu memasak: 8-10 minit.




Jumbo shell 
Bentuknya seperti cengkerang. 
Waktu memasak: 11-13 minit.





Linguine 
Panjangnya seperti spagetti dengan ukuran lebar 1/8 inci. 
Waktu memasak: 10-12 minit.


Orecchiette 
Memiliki bentuk cekung, nama orecchiette sendiri bererti 'telinga kecil'. 
Waktu memasak: 10-12 minit. 






Orzo 
Bentuk pasta ini seperti beras. 
Waktu memasak: 9-11 minit.






Pappardelle 
seperti potongan kertas, pasta ini biasanya hadir dengan panjang 5/8 inci. 
Waktu memasak: 7-10 minit.




Penne 
Bentuknya sepertitube kecil berukuran 2-4 inci dengan potongan bahagian hujung seperti diagonal. 
Waktu memasak: 10-12 minit







Rigatoni 
Bentuknyaseperti tabung kecil dengan panjang 1½ dan diameter ¾ inci. 
Waktu memasak: 11-13 minit.




Shells 
Hampir sama dengan Jumbo Shells, hanya bentuk pasta dengan 'mulut' terbuka lebih kecil. 
Waktu memasak: 10-12 minit.





Spaghetti 
pasta yang memiliki panjang 10 inci ini. 
Waktu memasak: 9-11 minit.



Ziti 
Hadir dengan ukuran medium dengan lebar 2 inci lebih. 
Waktu memasak: 10-12 minit.




Elbow Macaroni 
Bentuk pasta satu ini seperti huruf C. 
Waktu memasak: 6-8 minit.




Jadi mana satukah yang menjadi pilihan anda untuk dijadikan sajian malam ini?? Apa-apa pun bentuk yang dipilih ianya pasti akan menjadi sedap jika anda pandai menyesuaikan rasa sos anda itu dengan pasta ini, baiklah sementara anda memikirkan mana satu yang nak dijadikan pilihan admin masak nasi dululah ya, sebab admin tak suka sangat pasta, kenyangnya tak rasa seronok macam kenyang nasi. Siapa setuju??

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...