15 Apr 2013

Pasta Carbonara, Sos Bolognise, Lagsane

Pasta Carbonara


Bahan-bahan: 

300 gm fettucine / conchiglie 

45 gm mentega 

2 ulas bawang putih, dicincang 

1 helai daun bay 

¾ cawan keju parmesan, disagat 

150 ml heavy cream 

30 ml susu segar 

100 gm udang, dibuang kulit 

100 gm sotong, dipotong gelang 

4 biji cendawan butang, dihiris 

Secukup rasa garam dan lada sulah 

20 gm daun parsli – hiasan (digaul bersama pasta) 


Cara penyediaan:

1. Didihkan air dan masukkan sedikit garam.

2. Setelah mendidih, masukkan pasta dan rebus sehingga al-dente. Angkat pasta dan masukkan dalam bekas berisi ais. Toskan dan gaul dengan sedikit olive oil.

3. Dalam masa yang sama, hasilkan stok (air rebusan) daripada kulit udang dan kepala sotong.

4. Panaskan mentega di dalam periuk dan sauté bawang putih dan daun bay.

5. Masukkan susu segar, heavy cream dan keju ke dalam periuk. Kacau sehingga pekat dan sebati.

6. Kecilkan api dan reneh selama 5-10 minit sebelum dimasukkan udang, sotong dan cendawan. Sesuaikan rasa dan kepekatan dengan menambah stok yang telah dihasilkan.



Lagsane




Bahan-bahan: 

60 gm keju Ricotta 

10 gm keju Parmesan 

1 biji telur 

Secukup rasa garam dan lada sulah 

1 kotak kepingan pasta Lasagna 

400 gm sos Bolognaise (lihat di bawah) 

60 gm keju Mozarella, disagat 

10 gm keju Parmesan (untuk lapisan paling atas) 


Cara Penyediaan:

1. Didihkan air dan masukkan sedikit garam.

2. Setelah mendidih, masukkan kepingan pasta dan rebus sehingga al-dente. Angkat pasta dan bilas di dalam bekas berisi ais. Angkat dan toskan.

3. Campurkan kesemua keju ricotta, parmesan dan telur. Perasakan dengan garam dan lada sulah.

4. Letakkan lapisan pertama kepingan pasta ke dalam loyang yang telah di glis minyak. Kemudian, lapis dengan sos Bolognaise untuk lapisan kedua. Letakkan kepingan pasta lagi untuk lapisan ketiga dan tuang campuran keju ricotta sebagai lapisan keempat.

5. Ulang langkah di atas sehingga semua bahan-bahan habis digunakan. Pastikan lapisan atas sekali adalah lapisan campuran keju ricotta. Taburkan keju mozzarella dan parmesan di bahagian atasnya.

6. Bakar pada suhu 180-190ºC selama 45 minit. Tutup loyang menggunakan aluminium foil untuk mengelakkan bahagian atas daripada kering. Tetapi buka foil tersebut pada 15 minit terakhir untuk memerangkan lapisan atas lasagne.





 Sos Bolognise 

                                

Bahan-bahan: 

25 gm mentega 

6 ulas bawang putih, dicincang 

1 biji bawang Holland, dicincang 

20 gm lobak merah, dadu mirepoix 

20 gm seleri, dicincang 

1 helai daun bay 

200 gm daging lembu cincang 

2 biji tomato concasse 

2 tbsp tomato puri 

½ tbsp oregano 

Secukup rasa garam dan lada sulah 



Cara penyediaan:

1. Panaskan mentega di dalam periuk dan sauté bawang putih, daun bay dan mirepoix sehingga perang.

2. Masukkan daging dan masak sehingga daging mulai perang.

3. Masukkan tomato concasse, tomato puri sehingga tomato hancur. Kecilkan api dan reneh selama 10 minit sebelum dimasukkan oregano. Sesuaikan rasa.







No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...