10 May 2013

Pastri Lapis (Pai Ayam), Pastri Choux dan Softroll


Pastri Lapis

Pai Ayam

Bahan-bahan :

200g Tepung gandum (diayak)

150g Marjerin pastri 

50g Mentega 

125ml Air sejuk 

5g Jus limau/ krim tartar/ cuka diccampur

5g Garam 

Cara penyediaan:

1. Sukat dan timbang semua bahan.

2. Bentukkan 150g pastri marjerin kepada empat segi panjang dan nipis. Balut dengan plastic dan sejukkan di dalam peti sejuk.

3. Ayak tepung bersama-sama garam ke dalam mangkuk adunan.

4. Gaul serta ramas tepung dan 50g mentega sehingga menyerupai serbuk roti.

3. Buat lubang di tengah-tengah tepung. Masukkan cecair sedikit demi sedikit dan gaul rata sehingga menjadi doh.

4. Balut doh dengan plastik dan simpan di dalam peti sejuk selama 15 minit sebelum digunakan.

5. Keluarkan dan canai doh menjadi bentuk bujur.

6. Letakkan marjerin pastry di atas 2/3 bahagian doh.

7. Lipat 1/3 bahagian yang tiada merjerin ke tengah. Tekan bahagian tepi pastri.

8. Canaikan doh secara memanjang. Kemudian lipat dengan teknik buku (book turn).

9. Balut doh dengan plastik. Rehatkan selama 15 minit di dalam peti sejuk.

10. Keluarkan doh dan ulangi langkah 8 dan 9 sebanyak dua kali.

11. rehatkan di dalam peti sejuk dan keluarkan apabila hendak digunakan.

Isian Ayam

150g isi ayam (dipotong dadu dan diperap dengan lada sulah) 

1 batang lik – dipotong dadu kecil 

70gm cendawan butang - dihiris 

1 tbsp mentega 

1 tbsp tepung 

50ml stok ayam 

1 tbsp pasli - dicincang 

½ tsp fresh thyme 

4 tbsp minyak masak 

1 biji telur (direbus dan dihiris nipis) 

Garam 

Lada sulah 


Cara penyediaan: 

1. Panaskan minyak. Masukkan isi ayam dan masak seketika selama 5 minit sehingga warna ayam keperang-perangan. Angkat isi ayam tersebut. 

2. Kemudian, di dalam kuali yang sama, masukkan pula lik dan cendawan. Masak seketika, angkat dan letakkan dalam bekas berasingan. 

3. Masukkan mentega, biarkan ia mencair. Kemudian, masukkan tepung dan kacau hingga sebati. Masukkan stok dan kacau menggunakan whisk sehingga pekat. Masukkan isi ayam tadi, lik, cendawan dan tambahkan daun pasli dan thyme ke dalam kuali. Perasakan dengan garam dan lada sulah. Masak hingga sebati dan pekat dan angkat. 

4. Sejukkan sebelum digunakan. 


Cara penyediaan Pai Ayam :

1. Sediakan satu kuantiti doh pastry lapis.

2. Panaskan ketuhar dan griskan acuan pai.

3. Canai pastry menjadi 0.5cm tebal. Bahagikan kepada dua keping.

4. Alaskan acuan pai dengan sekeping pastri. Potong bahagian tepi acuan pai.

5. Masukkan inti ayam ke dalam acuan dan letakkan hirisan telur di atas inti.

6. Basahkan bahagian tepi paid an tutup dengan sekeping pastri lagi. Tekan perlahan tepi pai untuk melekatkannya.

7. Gliskan kuning telur (egg wash) pada permukaan pai.

8. Slit bahagian tengah pai dan hiaskan dengan lebihan pastri. Bakar pada suhu 200° C sehingga

warna perang keemasan.


Pastri Choux

100 ml air 

45 gm mentega 

1 biji telur 

60 gm tepung serbaguna – diayak 

¼ tsp garam 

1 tsp gula 


Cara Penyediaan:

1. Didihkan air, masukkan mentega bersama-sama gula dan garam.

2. Alihkan perik dari api dan masukkan tepung sekali gus.

3. kemudian, letakkan semula di atas api. Kacau sehingga tepung tidak melekat di tepi periuk.

4. Angkat dan alihkan adunan ke dalam mangkuk adunan. Sejukkan.

5. Kemudian, masukkan telur perlahan-lahan sambil memutar adunan sehingga sebati dan licin.

4. Dengan menggunakan nozzle dan piping bag, paipkan menjadi bentuk puff dan éclairs.


Inti Krim

250 ml susu – disuamkan 

1 biji telur 

1 biji kuning telur 

15 gm tepung kastard 

15 gm tepung jagung 

50 gm gula kastor 

¼ tsp esen vanilla 


Cara penyediaan:

1. Pukul telur, kuning telur, tepung kastard, tepung jagung, gula kastor dan esen vanilla hingga sebati.

2. Tuangkan susu yang telah disuamkan dan kacau adunan hingga rata.

3. Masak di atas api sederhana sehingga kastard mendidih dan agak likat.

4. Sejukkan sebelum digunakan.






                                                              Soft Roll

190 gm Tepung High protein - diayak 

50 gm Tepung naik sendiri -diayak 

30 gm Majerin 

100 ml Susu 

30 gm Gula kastor 

6 gm Yis 

1 nos Telur 

3 gm Garam 


Cara penyediaan:

1. Satukan tepung dan buat lubang di tengah-tengah. Masukkan telur, yis, gula dan susu.

2. Uli campuran tersebut hingga menjadi doh.

3. Masukkan marjerin dan teruskan menguli.

4. Akhir sekali, masukkan garam. Uli sekata. Rehatkan doh selama 30 minit-45 minit atau sehingga saiz menjadi dua kali ganda.

5. Setelah direhatkan, pukul doh untuk mengeluarkan angin dan potong doh kepada 35 gm setiap satu.

6. Uli doh menjadi bentuk bulat dan bakar selama 15 minit pada suhu 180 °C.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...