5 May 2013

Roasted Beef Roulade Served With Shallot Sauce Accompanied With Rice Pilaf and Chef Selected Vegetables


Bahan-bahan yang diperlukan :

Roasted beef roulade

2pcs sirloin beef-thinly slice 

2tbsp Worcestershire 

1tsp oregano 

1tsp thyme 

1 stalk celery 

2nos garlic 

1nos onion Holland 

50gm mozzarella cheese 

Garam dan paprika secukup rasa


Shallot sauce 

2 nos chopped shallots 

1pcs bay leaf 

Secubit cracked peppercorn 

2tsp demiglace powder 

Air

Garam dan serbuk lada putih secukup rasa


Rice Pilaf 

150 g Basmathi Rice

10g Butter

25g Chopped onion 

1 pcs Basil leaf 

30g Chopped Parsley 

100ml Chicken stock 

Air 

Garam dan ground black pepper


Chef selected vegetables 

3-5 stalks asparagus 

1 tangkai saiz medium cauliflower 

3-5 nos cherry tomato


Cara Penyediaan :
  
Roasted beef roulade 

1. Daging mestilah diketuk dengan menggunakan ‘tenderizer’. 

2. Sapukan sos Worcestershire ke atas daging. Perasakan dengan lada sulah dan garam. Perap selama 20-30minit. 

3. Potong ‘selery’ secara ‘julienne’ dan susun atas daging. ‘Garlic’ dan ‘onion’ yang telah dicincang halus juga hendaklah ditabur atas daging bersama ‘mozarella cheese’. 

4. Kemudian, gulung daging bersama isinya dengan kemas dan ikat dengan ‘kitchen twine’ menggunakan kaedah ‘trussing’.


Shallot Sauce 

1. Panaskan ‘olive oil’. ‘Saute shallots’ yang telah dicincang halus bersama bay leaf dan peppercorn sehingga naik bau. 

2. Masukkan demiglaze. Masak sehingga pekat dan perasakan dengan salt dan pepper.


Rice Pilaf 

1. Basuh beras hingga bersih dan toskan. 

2. Saute bawang besar dalam periuk. Masukkan beras, garam dan lada sulah. Masak 3 minit dengan api perlahan. 

3. Saute beras. 

4. Masukkan stok ayam dan juga daun basil dan parsli. Kacau beras dan biarkan mendidih. 

5. Angkat dan masukkan dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 180 °C selama 15-20 minit. 


Chef selected vegetables 

1. Potong ¼ bahagian bawah asparagus. Cauliflower dipotong floret. 

2. ‘Blanch’ sayur-sayur di atas. Kemudian, sauté sehingga cukup masak. 

3. Perasakan dengan garam/ lada sulah.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...