16 Mar 2013

Sos Espagnole dan Sos Tomato

Sos Espagnole

Bahan-bahan: 

500ml Stok perang 

25g Marjerin/mentega Brown roux 

25g Tepung gandum 

20g Tomato puri 

50g Bawang besar 

25g Lobak merah Mirepoix 

25g Seleri 

Sachet 

Garam 



Cara-cara: 

1. Cairkan lemak dalam periuk di atas api yang perlahan.
 
2. Tambahkan tepung dan kacau sehingga menjadi brown roux. Sejukkan brown roux dan 
masukkan tomato puri, kacau sehingga sebati. 

3. Panaskan stok, di atas api perlahan.Masukkan stok ke dalam brown roux dan kacau sehinga mendidih. Masukkan sachet.
 
4. Tumis mirepoix sehingga perang, angkat dan tuskan minyaknya. 

5. Masukkan ke dalam sos dan rendidihkan selama 1-2 jam. Buangkan kekotoran jika perlu. 

6. Angkat dan tapis menggunakan kain maslin. 


Langkah ke enam tidak dipraktikkan dalam amali pada kali ini. Sos ini sesuai dihidangkan bersama daging panggang ataupun ikan panggang.


Sos Tomato

Bahan-bahan: 

375ml Stok perang 

10g Marjerin/mentega Brown roux 

10g Tepung gandum 

125g Tomato puri 

1 ulas Bawang putih 

100g Bawang besar 

50g Lobak merah Mirepoix 

50g Seleri 

1 helai Daun bay 

0.5g Thyme 

Garam 

Lada sulah 


Cara-cara:

1. Cairkan lemak dalam periuk di atas api yang perlahan.

2. Tambahkan tepung dan kacau sehingga menjadi brown roux. Sejukkan brown roux.

3. Cairkan mentega di dalam periuk di atas api dan masukkan mirepoix, tomato puri, dan bawang putih. Tumis sehingga keperangan.

4. Masukkan stok ke dalam periuk brown roux sedikit demi sedikit dan kacau sehinga mendidih.

5. Renehkan selama satu jam, sesuaikan rasa dan sejukkan.

6. Angkat dan tapis menggunakan kain maslin.


Sos tomato pada kali ini ditambah dengan serbuk lada hitam untuk menaikkan rasa pedasnya. 







No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...