16 Mar 2013

Stok Ikan

Stok Ikan

Pada minggu ini admin telah diberikan tugasan untuk memasak stok ikan, maka kenalah ada resepinya. Bahan-bahan untuk resepi ini sangat mudah dan cara-cara memasaknya pun senang, apa kata anda cuba memasaknya dirumah. Senang sangat, dan baik untuk pengetahuan tambahan.

Bahan-bahan: 

1kg tulang ikan 

2 L air 

60gm bawang besar 

30 gm cendawan mirepoix 

30 gm seleri 

2tbsp jus limau 


Sachet: 

1 helai bay leaf 

1tsp thyme 

1tsp lada putih 

4-6 batang pasli. 

2 bunga cengkih 

Cara penyediaan: 
  1. Bersihkan ikan. Kemudian, tulang dipotong kasar dan dimasukkan ke dalam periuk yang berisi 2 liter air. 
  2. Panaskan mentega, saute mirepoix. Kemudian masukkan ke dalam periuk yang telah berisi tulang dan sauté lagi 3-5 minit.. 
  3. Masukkan jus limau dan sachet. Sacket disediakan denganmembungkus kesemua bahan-bahan kedalam kain maslin dan diikat dengan tali. Masak hingga mendidih. Keluarkan buih dan keladak. Proses ini dinamakan SKIM THE SCUM . Biar mereneh selama 30-45 minit. 
  4. Tapis stok ikan menggunakan kain maslin. 
Masa yang disyorkan untuk penyediaan stok ikan adalah 40-50 minit.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...